kolmapäev, 31. august 2011

Õpetajad tahavad Eesti keskmist - miks nii tagasihoidlikud?

Õpetajate palkade tase jääb kolmandiku võrra alla riigi keskmist. Aastaid on Valitsuse moodustanud Reformierakond ja IRL andnud lubadusi peatselt saabuvast palgatõusust, kuid tegelikkuses saavad paljud õpetajad täna märgatavalt vähem palka kui veel 2008. aastal. Nüüd hakkab õpetajate kannatus otsa lõppema.
Alates eilsest on loodud õpetajate facebooki liikumine, millega esimese kahe tunni jooksul liitus 100 toetajat. Tänaseks on liikumine hoogustumas ja 10 minutis liitub enam kui 10 inimest. Samal lehel on kodanikualgatatuse korras avatud aruteluvood, kus õpetajad räägivad oma töötingimustest koolides ja lasteaedades.
Liikumise eesmärgiks on juhtida avalikkuse ja riigijuhtide tähelepanu, et õpetajate nõudmised palgatõusuks on põhjendatud. Olukord koolides ja lasteaedades vajab kiiret reageerimist ja otsuste vastu võtmist esmases järjekorras. Õpetajate hääl peab jõudma kõigini, sest õpetajatena räägime olukorrast Eesti hariduselus, räägime meie lastest ja tulevikust. Eesti tulevik peab olema meie riikliku poliitika prioriteediks!
Noorele õpetajale tuleb maksta Eesti keskmise palgaga võrdsustatud palka! Õpetaja palka tuleb edaspidi hakat arvutama sarnaselt Riigikogulaste palgaga, et lõppeksid pidevad vaidlused, ebakindlus ja põhjendamatud viivitamised palgatasemete reguleerimisel!
Nii Reformierakond kui IRL on lubanud oma 2011. aasta Riigikogu valimisprogrammides õpetajatele väärikat palka. Nüüd on viimane aeg sõnadelt tegudele liikuda! Tuhanded õpetajad ja lapsevanemad on Riigikogu valimistel teile oma hääle andnud ja ootavad.
Eesti keskmine brutokuupalk Statistikaameti andmetel on 2011. aasta II kvartali seisuga 857 eurot, juunis koguni 913 eurot, nooremõpetaja palk samas 608,18 eurot. (Allikas: Statistikaameti koduleht http://www.stat.ee/49247)
Õpetajate töötasu alammäärad vastavalt atesteerimisel omistatud ametijärkudele on alates 1. jaanuarist 2011. a:
1) noorempedagoogil 608,18 eurot;
2) pedagoogil 644,04 eurot;
3) vanempedagoogil 736,07 eurot;
4) pedagoog-metoodikul 888,88 eurot.
(Allikas: HTM koduleht http://www.hm.ee/index.php?049246)
Haridusvaldkonnas töötavate inimeste tunnipalk on Statistikaameti andmetel 4,59 eurot (bruto), mis jääb märgatavalt alla enamikele valdkondadele, milles töötavatelt inimestelt eeldatakse kõrgharidust. (Allikas: Statistikaameti koduleht http://www.stat.ee/49247)

Kommentaare ei ole:

Töö tegi ahvist inimese, töötus teeb inimesest asotsiaali.